Kevadine õuetööpäev, lõkkeplats & S’moresid!

lõkkeplats

Kevad on tavapäraselt aiatööde aeg. Kogume kokku hoovi kogunenud prahi, oksad ja kulu ning nagu ikka, teeme lõkke. Lõkkeplats peab olema valitud aga õigesti, et vältida tulekahju, arusaamatusi naabritega või päästeametiga. Ning et lõkke järelevalve oleks lihtsam ja toredam, on meil ka selle jaoks paar nippi varrukas!

LÕKKEPLATS: ETTEVALMISTUS JA SÜÜTAMINE

lõkkeplats

Kuidas valida sobiv lõkkeplats?

Enne lõkkeplatsi valimist veendu selle ohutus kauguses lähimate hoonete ja metsani. Väike lõke, läbimõõduga alla 1m peab olema vähemalt 8m kaugusel, sellest suuremad lõkked nõuvad ohutut vahemaad lähima hooneni 15 meetrit ja metsani minimaalselt 20 meetrit. Seejuures arvesta, et need on minimaalselt nõutud vahemaad. Mida kaugemal lõke hoonest või metsast on, seda parem ja ohutum.

Kuidas valmistada ette lõkkeplats, enne leegi süütamist?

Puhasta lõkkekoha ümbrus vähemalt poole meetri raadiuses ning veendu, et seal ei ole kuluheina. Kõige kindlam on piirata lõkkeplats muldvalli või kividega, nii ei levi tuli edasi mööda kuiva taimestikku.

Jälgi tuule suunda ja kiirust! Lõket tohib teha kui tuule kiirus on alla 5,4m/s (nõrk tuul) ning tuulesuund ei tohi olla hoone või metsa poole. Tark on arvestada ka naabriga: kui tuule suund on tugevasti naabri maja või hoovi poole, siis tasub lõkke süütamine edasi lükata.

Pea meeles, et lõkke juures peab alati olema ämber veega, aiakastmise voolik või tulekustuti.

LÕKKEPLATSI JÄRELEVALVE: KUIDAS SEDA OOTAMISE AEGA SISUSTADA?

smores lõkkeplats

Lõket ei tohi jätta järelevalveta, kuid kuidas aega sisustada, kui lõke põleb?

Kui ettevalmistused on õigesti tehtud, vahemaa hoonete ja metsaga on sobiv ning ka tuule kiirus ja suund on soosiv, võibki lõkke süüdata. Kuid hoolimata õigetest ettevalmistustest, ei tohi jätta lõket järelevalveta! Kui lõke on suur ja võtab kauem aega et ära põleda, tuleb seda enne lõkke süütamist juba arvesse võtta ja enda aega vastavalt planeerida. Kindlasti on aias veelgi töid, mis tegemist oodavad. Kui aga kõik muu on tehtud ja toimetatud, siis seadke end perega mugavalt näiteks grillima, puhake tehtud tööst ning hoidke seejuures lõkkel pidevalt silm peal.

Grillimise juures ole aga samuti hoolas, ning veendu et lahtise tulega grill (nt söegrill või küttepuudega grill) on hoonest eemale, tasasele pinnale paigutatud. Rõdu ja terrass on hoone osa, ära seal grilli! Söega grilli kasuta hoonest vähemalt 2m kaugusel ja lahtise leegiga puugrilli kasuta hoonest vähemalt 5m kaugusel.

Maitsvad, soojad S’morsed!

Kui lõkke suurem leek on juba vaibunud, siis on lastega kindlasti vahva ka ameerikapäraseid s’morse teha. Selleks varuge ette vahukomme, küpsist (Graham cracker) ja šokolaadi. Pange vahukommid grillvarda otsa ning grillige need lõkkepeal kergelt pruuniks. Murra küpsis pooleks, aseta vahele tükike šokolaadi ning peale kuum vahukomm. Suru teine küpsisepool peale ja valmis ongi üks mõnus maiustus peale pikka õuetööpäeva!

smores
smores
smores

TULEOHUTUSKAUBAMAJA

Ostukorv